100 arter i Skåne

by Ulf Oscarsson

Exkursionsdeltagarna, minus Jonas Gustafsson, samlade i Kiviks hamn.

Vi var nio stycken tappra som samlades under E22 kl 06.00 den 25 maj, och vi blev tio efter att ha plockat upp Kristin i Sölvesborg. Dagens mål var att se 100 fågelarter samt att besöka några av Skånes finaste fågellokaler.

Första anhalt var Herculesdammarna söder om Kristianstad. Här hängde vi in det vi skulle, vit stork, rördrom, svarttärna, lärkfalk, m.m. Vid näraliggande Håslövs ängar såg vi rödspov och storspov.

Äspet i Åhus gav oss fler vadare samt en blick ut över havet för att se några havsarter. Vid scoutstugan la vi tid på att leta efter brandkronad kungsfågel men man lyckas inte med allt. Samma sak gällde gulhämplingarna vid Furuboda, inga sågs och inga hördes.

Vi var knappast nedslagna när vi drog vidare mot Drakamöllans naturreservat som skulle visa sig bli något av dagens höjdpunkt. Under vår vandring runt reservatet fick vi fina obsar av fältpiplärka, en av landets sällsyntaste häckfåglar. En fågel varnade intensivt och visade sig fint. Vandringen blev inte sämre av att vi fick höra både sommargylling och trädlärka. Drakamöllan är säkert den bästa platsen i landet om man vill se dessa båda arter. Och så icke att förglömma, vi fick höra en rödhake som gäckat oss så långt. Ska man se hundra arter är en rödhake värd lika mycket som en fältpiplärka!

Vid Hallamöllan, Skånes högsta vattenfall, visade sig de arter vi förväntade där, forsärla och strömstare. Även här fick vi en bonusart när Mats O upptäckte en nötväcka. Som sagt, alla arter är lika mycket värda. Vid Eljaröds våtmark simmade det förväntade paret gråhakedopping.

Många detaljer är utelämnade men summa summarum blev det 103 arter, vilket firades med glass i Kiviks hamn.

Den här aktiviteten förtjänar att upprepas varje år i slutet av maj, den tid då vi kan se flest arter under en dag. Kanske ska vi nästa år begränsa oss till Västblekinge – då blir 100 arter en verklig utmaning!

Göran Andersson

You may also like

%d bloggare gillar detta: