Program för VBOF innehåller innemöten som hålls på Munkagården vid Munkahusviken i Karlshamn, andra onsdagen i månaden kl. 19.00. Uppehåll juni, juli, augusti.
De handlar om bildvisningar från resor och exkursioner, fågelskydd som påverkar allt fågellivet till fågelforskning, men också trevlig gemenskap. Fika till självkostnadspris brukar alltid finnas med på ett hörn. Exkursioner är förlagda till olika fågellokaler, ofta i västra Blekinge men ibland åker vi längre iväg. Samåker så mycket som möjligt. Programmet för höst- och vårperiod presenteras här på hemsidan. |
Åter dags för att räkna fåglar vid din eller föreningens matning vid Munkahusviken eller Ohället i Sölvesborg.
Vinterfåglar inpå knuten (VIK) är en av våra mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. I slutet av januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter!
Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Ända sedan starten 2006, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.
Häng med och anmäl din matning på https://vinterfaglar.se/sign-up
Åter dags att se vilken kommun som ser flest fågelarter!
Vi skådar i de olika kommunerna för att se och notera så många arter som möjligt. Börjar lördagen kl. 00:01 – söndagen kl. 17:00. Du anmäler dig eller ditt lag i vilken kommun du vill tävla med/i. Anmälan sker till kommunkampen@vbof.se rapportera in ditt/era resultat och artlista till kommunkampen@vbof.se
Lycka till!
“024 var ett mycket magert år när det gäller ugglor. Hur 2025 blir vet vi inget om just nu men vi hoppas att vi ska kunna höra några ropa i skogarna runt Karlshamn.
Mer info kommer på hemsidan och på FaceBook i gruppen.
”Australien” i ord och bild med Leif Abrahamsson, Asarum. Han berättar från en resa dit i början av januari 2024.
Fika med fågelsnack om resultaten från “Vinterfåglar inpå knuten” och “Kommunkampen”
Vi ses kl. 19:00 på Munkagården i Karlshamn
Välkomna!
Åter dags för årsmöte med förhandlingar. Efter detta har vi någon som kommer och visar bilder och berättar. I dagsläget är inte detta klart vem det blir men det kommer att presenteras framöver här på hemsidans program samt Facebook gruppen.
Efteråt fikar vi och pratar fågel och upplevelser från fågelobservationerna.
Välkomna!
Så här långt fram i mars har förmodligen flera av våra vårfåglar börjat anlända till västra Blekinge. Vi kommer att besöka både kusten och inlandslokaler.
vi samlas och samåker från McDonalds under E22 i Karlshamn och möter upp vid Ysane kyrka för er som kommer från Sölvesborg eller Olofström. Vi kommer säkert att höra en del sång och lockläten som vi tränar på. Fika och kläder efter väder.
Åter dags för innemöte som kommer att innehålla spännande material. Ljud och bilder kan kombineras på ett fint sätt.
Fika och fågelsnack efteråt.
Välkomna!
Sedan flera år tillbaka är det tävling mellan olika fågeltorn i Sverige och Finland. Det var i Finland som denna aktivitet startade med massor av torn där det skådades och samlades på fågelarter. Det vore väldiogt trevligt ifall VBOF kunde delta med några olika fågeltorn där man bildar ett lag som är med och tävlar. Men du som lite nyfiken är välkommen till de torn som anmäler sig och tar del av vad som noteras. Munkahusviken, Sölvesborgsviken eller kanske rent av nya fågeltornet på Hanö. Mer info kommer längre fram.
Denna dag ska vi sprida kunskap om varför det är så kul med fågelskådning. Vi kommer att finnas vid fågeltornet i Munkahusviken. Ett par vandringar längs vikens södra sidan genomför vi och lär ut vilka fågelarter vi stöter på och hör. Ett utmärkt tillfälle att komma dit och träffa oss och prata fågel. Mer info kommer framöver.
Innemötet lägger vi traditionsenligt utomhus. En runda i området spanar och lyssnar vi på fåglarna runt viken. Efteråt så grillar vi korv vid Munkagårdens grillplats. Skulle vädret bli helt tokigt så kommer vi att vara inomhus och prata fågel, träna på läten.
Denna exkursion har blivit en omtyckt del i vårt program. Dagen ska ägnas åt att se och höra minst 100 arter. Vi gillar alla glass och det blir det efter att vi haft 100 fågelarter.
Vi utgår ifrån Karlshamn kl. 06:00 och besöker ett stort antal lokaler i västra Blekinge och NÖ Skåne.
Mer info kommer framöver och vi vill ha en anmälan om du ska följa med. Detta för att vi ska kunna samordna bilarna.
Detta är en mycket kul exkursion!
Att åka ut på kvällen och möta nattskärra är något alldeles speciellt. Vi gör ett försökt att hitta och lyssna på dess surrande. Men vi kommer även att försöka höra andra nattaktiva arter. Garanterat med knott så myggmedel och mygghatt är att rekommendera!
Vi samlas 19:00 för att lyssna efter nattsjungande sångare innan vi drar till skogen.