Månadens fågel – strömstaren

by Göran Andersson

Strömstare i Fridafors. Foto: Jonas Gustafsson

Strömstaren – vinterbadaren

Den 25 oktober – cirka – brukar Blekinges strömstarar dyka upp i våra vattendrag efter att ha flyttat ner från främst den svenska fjällkedjan. Många kommer säkert från Norge där strömstaren, fossekallen, är något av en nationalfågel

Visserligen brukar det häcka något eller några par strömstare i vårt län, men dessa få fåglar för ofta ett undanskymt liv, så därför ser vi strömstaren som en vinterfågel.

Det är onekligen fascinerande att sitta och titta på en födosökande strömstare. Fågeln dyker ner under ytan, simmar med vingarna och kommer kanske upp med en husmask eller rent av en liten fisk. Är det en fisk brukar fågeln banka fisken mot stenen den sitter på, innan den vänder fisken rätt och låter den slinka ner i magen.

Strömstaren föredrar som namnet antyder strömmande vatten. Ofta går den upp i riktigt små bäckar. När natten närmar sig brukar fåglarna söka upp broar, dammar eller kraftstationer, där de söker sig in mellan stenar eller andra håligheter. Norr om Karlshamn, i Mieån, ligger Getabron. Där kan ett tiotal strömstarar söka nattkvarter bland stenarna under bron – detta är alltså en utmärkt plats om man vill titta på de här fåglarna. Strax innan skymningen brukar de anlända.

Ett annat ställe som brukar hysa många strömstarar, speciellt i början av vintersäsongen, är den gamla fåran av Mörrumsån i Fridafors. Ibland sitter här över tjugo strömstarar på en cirka 500 meter lång sträcka. När det är trångt brukar det bli bråk om sittplatser. Vintertid är strömstaren en ensling.

Om du undrar om det finns någon strömstare vid ett vattendrag så syna stenarna i strandkanten. Är det ett strömstarerevir så är det gott om små vita “duttar” på sittstenarna. Är det så kan du vara ganska säker på att det finns en strömstare i närheten.

Gå in på VBOF:s Facebooksida och berätta dina minnen av möten med strömstarar. Själv har jag massor av minnen. Det främsta kanske från Bräkneån vid Gummagölsmåla norr om Belganet. Där hade jag under natten krupit in i ett gömsle för att fotografera vid en häckning. Under morgontimmarna matade bägge föräldrarna intensivt de fem ungarna i boet. Det är förresten ganska ovanligt att bägge föräldrarna är kvar när ungarna matas. Hanen brukar dra vidare norrut och kanske häcka en andra gång samma säsong, men här var båda kvar. Under förmiddagen slutade fåglarna plötsligt att mata och började bygga på ett annat bo bara fem meter bort från det första. Detta resulterade någon vecka senare i att honan la en andra kull. Den första konstaterade i Blekinge. Det var fascinerande att sitta där i gömslet och iaktta det hela!

Välkommen med dina berättelser och bilder!

Göran Andersson, VBOF

You may also like

%d bloggare gillar detta: