Lösningen på decemberkluringarna

by Göran Andersson

Bild 1

Hane årta, vår sällsyntaste simand. Ca 600 par i Sverige. Hanen lätt igenkänd på det kraftiga vita ögonbrynstrecket. Årtan är tillsammans med krickan vår minsta simand, dock något större än krickan.

I Blekinge är årtan en ytterst sällsynt häckfågel, om den över huvud taget häckar här.

 

Bild 2

Jaktfalk. Våra svenska jaktfalkar tillhör den grå morfen, i arktis är jaktfalkarna ljusare, på Grönland rent vita. Hela översidan på en gammal fågel är grå. Ungfåglarna är brunare.

Falken på bilden är fotograferad på Fulufjället där en känd häckning finns. När bilden togs närmade sig en korp boplatsen och hanen dök upp och jagade bort korpen. Det är alltså hanen som syns på bilden.

Detta är världens största falk, ett veritabelt kraftpaket. Att se en jaktfalk jaga är en upplevelse. Första gången undertecknad såg en jakt var vid Rönnen när falken kom lågt över vattnet och slog mot gräsänder. Ett av fågelskådandets största ögonblick!

 

Bild 3

Svartand, en amerikansk and som är nära släkt med gräsanden som den sällskapar med på bilden – och som den ibland hybridiserar med. I åtminstone två vintrar övervintrade den här hanen vid Dagshög nära Torekov på Bjärehalvön.

Svartanden är vanlig i östra Nordamerika, exempelvis i New York med omnejd.

 

Bild 4

Det här var en knepig rackare. Förmodligen omöjlig att bestämma utifrån den här bilden. De som hört av sig har trott på tornseglare, och nog ser det ut som en sådan!

Men det här är en mörk fas eleonorafalk som drar förbi fotografen i hög fart vid Cabo Formentor på Mallorca. Falkarna här dök ner mot vattenytan där insträckande tättingar kämpade i vinden efter flykt från Frankrikes sydkust.

Eleonorafalk ses mycket sällsynt i södra Sverige. Totalt finns det 22 observationer i Sverige av arten.

 

 

You may also like

%d bloggare gillar detta: