“Vadarmorgon vid Äspet”

by Mats Olsson

Som avrundning på VBOFs försök att se och lära oss mer om vadare så blev turen till Äspet en lyckad tur. Vi spädde på artlistan med vadararter ytterligare 3 st. – skärfläcka, småsnäppa och enkelbeckasin. Vi var ett litet gäng 6 skådare som samlades nere vid Äspet och tillbringade några fina timmar bland flygmyror och ilsket bitande små ettriga flugor.

Lagunen vid Äspet är en rastlokal av rang och det var kanske inte en optimal mängd med vadare men en fin blandning. Väldigt många större strandpipare som kunde jämföras med ett par 1k mindre strandpipare, kustsnäppa, skärfläckor, 6 småsnäppor, kärrsnäppor i sommar och vinterdräkt. Ett par spovsnäppor i olika dräkter kunde jämföras med brushanar dels 1k fåglar men också någon adult fågel. Kentska tärnor där flera var ringmärkta, 1 skräntärna gjorde ett kort stopp och som dessutom var ringmärkt med röd ring. Vitkindade gäss där 1 ex var färgmärkt och som vi hoppas ska ge oss svaret var någonstans. Gänget splittrades efteråt där orkider söder om yngsjö skulle beskådas och en bil for till Herculesdammarna. Där kunde vi på nära håll se svarttärnor 2 ex 1k samt höra både pungmes och skäggmes. En fin bivråk födosökte strax S dammarna.I Viby hade vi 5 vita storkar.

Foto: Jörgen Westergren – grönbena och större strandpipare, Lars Olsson övriga.

You may also like

%d bloggare gillar detta: