Oljeolyckan på Listerlandet en uppdatering!

by Mats Olsson
En kort uppdatering om läget fredag eftermiddag:
  • Tillträdesförbudet ska nu vara skyltat. Var snälla att respektera detta. Ju mindre fåglarna skräms, ju mindre sprider de ut sig! Att oljeskadade fåglar sprider ut sig är för närvarande ett stort problem för de som försöker samla in dem!
  • Det är mest knölsvan och gäss som har samlats in än så länge. Ett drygt 10-tal fåglar vilar upp sig hos KFV och har fått “första hjälpen”
  • Saneringen av fåglar påbörjas med sedan tidigare utbildad personal i helgen. Och full kapacitet kommer att finnas i av nästa vecka
  • Saneringen kommer att utföras inomhus någonstans i trakten. Var snälla och ge både fåglar och personal arbetsro!
  • Oljeskadade fåglar, både gäss och andra, börjar observeras utanför “kärnområdet” bl.a. finns observationer från fälten på centrala Lister och i Karlshamns kommun. Rapportera in om Ni ser! För Sölvesborg på kommunens hemsida. För övriga helst på Artportalen om Ni är vana vid det. Och lägg kommentar om oljeskadad fågel. Notera även fåglar som putsar sig på ett onormalt sätt. För Er som inte rapporterar på artportalen går det bra att rapportera i kommentarerna nedan. Tidpunkt, antal, art, plats och vem som sett dem Och om det är möjligt att bedöma och omfattande oljeskadan är.
  • Karlshamn- VBOF kommer under helgen påbörja en systematisk “avsökning” av kusten från Matvik i öst till kommungränsen mot Sölvesborgs kommun.
  • Ni som rör Er i havsbandet utanför det avspärrade området och noterar olja eller oljeskadad fågel. Meddela gärna Mats Olsson eller Ulf Oscarsson. En del vana ornitologer är redan kontaktade av Mats så vi täcker upp kuststräckan. Detta kommer att behöva pågå ett längre tag
  • Västra delen av Listerlandet kommer sökas av på samma sätt av medlemmar bosatta i området. Vana ornitologer är kontaktade
  • Kontakter är även tagna med Nordöstra Skånes Fågelklubb som håller koll i sitt verksamhetsområde
Vi kommer fortsätta att informera när vi får ny information efterhand.
Och försök trots allt elände ha en god helg!

You may also like

%d bloggare gillar detta: