Novemberquizet – lösning

by Göran Andersson

Bild 1. Den här är lite knepig och fordrar att man tänker till lite extra. Det är lätt att fastna i att detta är en större hackspett, vilket det inte är. Vi har ju flera brokspettar i Sverige, och i Europa. Här kan vi ganska snart avfärda både vitryggig och mindre hackspett. Kvarstår större hackspett, mellanspett och balkanspett. Tittar vi noga så är främre hjässan på fågeln röd vilket skulle kunna vara ungfåglar av större hackspett och balkanspett men den större borde i så fall haft ett svart streck på kinden. Någon ung balkanspett är det inte heller.
Detta är en mellanspett som numera räknas som utdöd häckfågel i Sverige. Den här fågeln är fotograferad den 5 januari 2015 vid Lummelunda på Gotland. På det nya fotot syns fågelns karaktärer bättre, exempelvis den lätt rödfärgade sidan på fågeln.

 

Bild 2. Vad är det för en fågel som flyger iväg från flytbryggan i Karlshamns hamn. Tittar vi riktigt noga så kan vi se släpande fötter under fågeln vilket tyder på en sothöna eller rörhöna. Ytterligare en blick och vi upptäcker en svag vit linje på fågelns sida, det bör alltså vara en rörhöna. Fågeln som sagt fotograferad inne i Karlshamns hamn i januari för några år sedan.

Bild 3. Detta kanske var den lättaste av månadens frågefåglar. Den här kraftiga sparven är en kornsparv, en av Sveriges sällsyntaste häckfåglar. Just den här fågeln dock fotograferad på Cypern.

Bild 4. Det här är kanske den svåraste av novemberfåglarna. Här krävs det att man går in i en bra fågelbok eller söker bilder på nätet för att orientera sig rätt. I Europa finns det tre arter ”svartvita” flugsnappare. En är vanlig här hos oss i Blekinge, den svartvita flugsnapparen. En finns framför allt på Öland och Gotland samt i Östeuropa, halsbandsflugsnapparen. Den tredje är ett mellanting mellan de två första och finns i sydöstra Europa, balkanflugsnappare. Och fågeln på bilden är just en sådan. Svårt, javisst men tanken med quizet är lite att man ska vänja sig vid att studera detaljer.

Den publicerade bilden är lite elak också eftersom flera av detaljerna är svåra att upptäcka men det förlängda ”halsbandet” borde få oss att reagera. Dessutom är det lite mer vitt på vingen. På den bild av samma fågel som kommer här är allting lite lättare, där syns att halsbandet är långt samt att det finns vita partier på stjärtens översida.

Balkanflugsnappare är aldrig observerad i Sverige – men man vet aldrig! Fågeln på bilden är fotograferad på Cypern den 21 mars 2016.

Bild 5. Eller var den här den svåraste av alla. En riktigt elak bild eftersom fågeln ’är fotograferad bakifrån och då ser man inte de ljusa vingarna. Titta på den här extra bilden nedan av samma fågel så blir allting lite klarare, en vitvingad tärna fotograferad vid Herculesdammarna.

 

You may also like

%d bloggare gillar detta: