Vesan – exkursionen “Små nära mål”

by Mats Olsson

I lördags hade VBOF exkursion till “Små nära mål” som blev Vesan. Vi var 6 skådare som anslöt och körde först ner till Veslanda och spanande över fälten. Första arten där blev en bofink hona! Men ute mitt på vid bron och kanalen så kunde vi se stora flockar av ljungpipare och tofsvipor bort mot Gammalstorps kyrka. Även stora flockar med sädgäss syntes. Vesan som var riktigt blöt efter allt regnande verkade spännande. Ute vid kyrkan så kunde vi ses en flock strax norr om vid en vattensamling ca 800 ljungpipare, 400 tofsvipor och ett stort antal starar. Ljungpiparna var ivriga med sina lockläten. På SO sidan om kyrkan så var det sädgässen som intresserade oss. Direkt kunde vi konstatera 7 spetsbergsgäss i flocken av sädgäss. Deras ljusgrå ryggar stack fram i jämförelse med sädgässens mörka ryggar. Röda glador jagade över fälten. Men vädret gjorde att dagens exkursion blev rätt kort men mycket trevlig.

Ljungpipare i flykten. Foto: Jörgen Westergren, Skådare. Foto: Lars Olsson

You may also like

%d bloggare gillar detta: