EuroBirdwatch 21 – så här gick det!

by Mats Olsson

EuroBirdwatch21 bjöd på mulet, en frisk S – SO vind och knappa 15 grader. Men trots detta så sträckte/rastade det en del fågel vid de tre olika lokalerna vi fanns på – Odasjöslätt N Olofström, Kaninholmen i Sölvesborgsviken samt Munkahusviken i Karlshamn. Antalet arter varierade givetvis med 18 uppe vid Odasjöslätt, 42 i Sölvesborgsviken och 42 vid Munkahus. Att antalet var betydligt lägre uppe vid Odasjöslätt än nere vid kusten är inget förvånande men samtidigt var det lite sträckrörelser mot SV även där. Både Sölvesborgsviken och Munkahusviken är vikar med vass och de båda ligger i kustlinjen som fungerar som ledlinje nu under höststräcket.

Roliga arter som noterades i Sölvesborgsviken var havsörn, stenfalk, 4 ägretthägrar, 6 smådoppingar, svarthätta, 1 sen rödstjärt. Vid Munkahusviken ca 50 ladusvalor, 86 bläsand, 6 snatterand, 680 vitkindade gäss, 2 smådopping, vattenrall, kungsfiskare, 1 fjällvråk (första för hösten), gluttsnäppa och en berguv som satt i skogsbrynet på södra sidan av viken. Uppe vid Odasjöslätt 40 storskarvar som sträckte förbi mot SV, 120 bergfink samt lokala arter. Kännedomen om arterna som finns och passerar denna nya våtmark med torn är än så länge i sin linda.

Totalt var det ca 40 personer som kom och skådade, pratade om fåglar och Sydöstran gjorde ett reportage på Kaninholmen. Kul! I Munkahusviken fanns en tipspromenad ut till tornet och Christina Båth, Rune Svensson och Lars Olsson hade samtliga 12 rätt. Det är lite knivigt med skillnaden på fisk och silvertärna.

Tornet i Munkahusviken där vi höll avstånd, berguven på dagkvist vid strandskogen. Foto: Lars Olsson

Tipsfråga på vägen ut till tornet. Foto: Mats Olsson

You may also like

%d bloggare gillar detta: