Lite nya kluringar – här är svaren!

by Mats Olsson

Här kommer det ytterligare några “kluringar” att fundera på. Vi går nu med rask fart mot våren och allt vad den förhoppningsvis ska erbjuda. Ugglorna är igång, koltrasten har hoppat upp en bit och gnolar och tranorna kommer smygandes.

Fundera på bilderna och lätet så om någon vecka så kommer svaren.

Lycka till!

Bilden är lite suddig! Men detta är bakpartiet av Blekinges landskapsfågel – nötväckan (Sitta europea). Undergumpen är rödbrun med ljusa fläckar, något man kanske inte tänker på när man ser en nötväcka.

När en sjöfågel dyker så ser man plötsligen teckningar som man normalt sett inte ser. Detta är en alfågel (Clangula hyemalis) en hane som dyker strax utanför södra piren i Hällevik. Svart rygg med vi ute flanker är något som döljs då fågel ligger på vattnet och vingarna täcker övriga fjädrar.

Svår fågel som man inte vanligtvis stöter på i Sverige. Men den har tendenser att öka och det ses fler varje år. Bilden är tagen vid Hercules dammar uppe i NV hörnet. Där höll det till en blåhake som kallas för vitstjärnig blåhake (Luscinia svecica cyanecula) en variation/ras av blåhake som normalt finns nere i övriga Europa. Den sjöng mycket flitigt och vid något tillfälle så var det även en honfärgad fågel på plats. Den sitter likt blåhaken uppe i toppen av buskar och sjunger intensivt. Bilden visar inte riktigt det blå och röda bröstet med den vita fläcken vilket gör det svårt att artbestämma den . Men håll gärna koll nu under våren för det kan dyka upp vitstjärniga blåhakar.

Denna sågs under en längre period i höstas på Torhamns udde. Den var mycket oskygg och kunde ses fint vid parkeringen. Det är en aftonfalk (Falco vespertinus) en årsunge. Bilden på den flygande fågeln visar inte riktigt upp de kännetecken man bestämmer den på. Man anar det kraftigt längsstreckade bröstet, den markerade teckningen i huvudet. Men på bilden nedan så ser man tydligt vilken art det röde sig om. Hösten 2020 var det väldigt många observationer av just aftonfalk och då främst ungfåglar.

Foto: Mats Olsson

Ljudfilen är en form av lockläte av talgoxe (Parus major) inspelad vid Elleholm då et liten samling med talgoxe, blåmes och nötväcka höll låda bland de gamla bokarna strax S Elleholmseken. Talgoxen har ju ett spektra av olika läten i både sång och lockläte.

You may also like

%d bloggare gillar detta: