Sträckmorgon vid Munkahus gav 49 arter

by Mats Olsson

Totalt sågs och noterades 49 arter denna morgon och förmiddag vid Munkahusviken. Det förväntade sträcket med piplärkor, finkar, gul och sädesärlor uteblev. Så har det varit denna höst så här långt. Vädret var växlande från klart till en hotande regnskur som dock drog söder om Sternö. Den art som höll bäst och mest var grönsiska som kom i flera flockar tätt och lågt i den ökande SV-vinden. Sädesärlor och några gulärlor rastade helt kort vid våtängen. Sparvhök, tornfalk och 3 lärkfalkar drog förbi. Lärkfalkarna kunde ses på fint avstånd då den jagade över vassarna efter trollsländor. Två olika fiskgjusar drog förbi och den ena hade färdkost i form av en liten fisk och den andra gjorde försök till fiskafänge i viken.

Foto: Stefan Peterson

Några rastande stenskvättor kunde avnjutas i sina fina fjäderdräkter.och lite ladusvala drog förbi. Vi var 12 skådare som kom och deltog denna förmiddag.

Foto: Lars Olsson

Nästa aktivitet blir lördagen den 26 september med besök vid våtmarker öster om Karlshamn.

You may also like

%d bloggare gillar detta: