En beundransvärd insats på Torsö

by Ulf Oscarsson

I dag på förmiddagen åkte Mats Olsson och undertecknad ner till Torsö på Lister för att beundra Sveriges första svalhotell. Just det, ett svalhotell. VBOF var ombedda att delta i ett reportage som nu återfinns på SVT Play fram till annandag midsommar. Klicka här https://www.svtplay.se/video/18382606/lokala-nyheter-blekinge/svt-nyheter-blekinge-17-jun-18-10?start=auto&tab=2018

En del av de sju par som häckar i hotellet

Det som gör hotellet ännu mer beundransvärt är att det finns på plats tack vare ett enskilt initiativ. Hotellet som står på hamnföreningens mark i Torsö Hamn har skänkts av en by-bo. Egon Weist som äger en fastighet i närheten, upptäckte att det fanns ett antal hussvalbon på huset, och när han rev det för att bygga nytt, byggde han även ett nytt hus för svalorna. I Tyskland måste man göra så, men här gjorde han och familjen det frivilligt! Och de 44 svalbona var inte gratis. En rejäl bunt med tusenlappar gick åt innan det stod klart för ett år sedan. Helt lysande initiativ! Och dessutom är det en prydnad för hamnen!

Daniel Falck SVT pratar med Egon Weist Torsö

 

Ingemar Svantesson, Mats Olsson och Egon Weiss kommer av en tillfällighet förbi under svalhotellet och blir filmade

Torsöbor framför sitt hotell

 

Där kommer en hussvala!

You may also like

%d bloggare gillar detta: